טיפים לקראת בחינות רשות שוק ההון ורשות ניירות ערך
טיפים מנצחים לקראת בחינה

ערב לפני הבחינה
הכינו עצמכם מבחינה פיזית - התלבשו בהתאם לטמפרטורה הצפויה בחדר הבחינה (בטוח שהמזגן יקפיא אתכם או שהשולחן הפנוי היחיד יהיה תחת קרני השמש....).
ודאו שיש ברשותכם: שעון (תקין), עטים (כותבים) ועפרון (מחודד), מחשבון (ועוד אחד לגיבוי בתיק) ומרקר (לפחות שניים ולא כאלה יבשים...כן?).
ודאו שדף הנוסחאות בתיק (ושיש לכם העתק ממנו בבית כי אתם משאירים אותו אצל הבוחנת).
מותר להכניס דברי אוכל ושתיה למקום הבחינה - הכינו בקבוק מים, מסטיק/שוקולד (שוקולד מספק אנרגיה מיידית למוח! וקלוריות ... זה כבר סיפור אחר).
הכינו עצמכם מבחינה מנטאלית - הזכירו לעצמכם הצלחות קודמות, הזכירו לעצמכם כמה התכוננתם לבחינה. הסירו מליבכם דאגה מה עושים חברים או סטודנטים אחרים. כל אחד עבר תהליך קצת שונה.... היו בטוחים בעצמכם!
דמיינו עצמכם בבחינה - דמיינו איך אתם עוברים על השאלות כשאתם במצב של רגיעה ובטחון עצמי. דמיינו איך אתם יודעים את כל התשובות, מסמנים ומגישים את המבחן. השתמשו בטכניקות הרגעה כדי להפחית תגובות של חרדה. השתדלו להימנע ממצבים מעוררי חרדה או תסכול לפני הבחינה. הקשיבו למוסיקה שעושה לכם טוב... במילים אחרות, ותרו על ארקדי דוכין...נסו את מרגול :)
תדאגו לישון היטב בלילה! אל תנסו "לדחוס עוד קצת חומר" לפני השינה - זה רק ילחיץ, יעורר את המוח וימנע מכם את הרגיעה שאתם זקוקים לה. בשלב הזה חשוב להפחית לחץ בכל דרך אפשרית: עשו מקלחת מרגיעה, הקשיבו למוסיקה מרגיעה, ראו קצת טלוויזיה - כל דבר (חוקי) שישחרר את המוח מהעומס...
ביום הבחינה
דאגו להגיע בזמן! הגיעו מספיק מוקדם כדי להשיג את המקום הרצוי לכם ולשבת ולהירגע, אך אל תגיעו יותר מדי מוקדם כדי שלא יהיה לכם זמן לדאוג ולהכניס עצמכם לחרדה. הקציבו מספיק זמן הגעה וקחו בחשבון פנצ'רים, עיכובים, פקקי תנועה וכדומה!
השתדלו להתעלם מאחרים שמתלוננים על קושי החומר, על כך שלא למדו מספיק וכו'. התעלמו באותה מידה מחברים שמשוויצים כמה הם למדו וכמה הם יודעים...
אם קשה להתעלם - הביאו איתכם ווקמן עם אזניות ומחבט בייסבול לגרש מטרידים!
אם אתם לא יודעים כיצד עובדת ההשפעה עליכם, יום הבחינה, זה לא הזמן לנסות טיפות הרגעה טבעיות, 'רגיעונים' וחומרים אחרים...
עקרונות וכללים לביצוע מבחן מוצלח
מבחן שאלות רב ברירה (אמריקאיות):
1. קראו היטב את ההנחיות בתחילת המבחן.
2. עברו תחילה על כל השאלות שבבחינה וחפשו את השאלות הקלות ביותר - אלה שאין צורך להשקיע בהן מחשבה בכלל ("שאלות מתנה"). זהו השלב שבו אתם הכי לחוצים ומציאת שאלות מתנה תחזק את הביטחון העצמי ותייעל את הזמן.
3. כעת חזרו לתחילת המבחן והתחילו לענות על השאלות באופן שיטתי:
א. לפני שאתם קוראים את המסיחים השונים - הסתכלו רק על השאלה והבהירו לעצמכם אם הבנתם את השאלה ואת הנדרש מכם.
ב. סמנו מלים חשובות כגון "בלבד", "פרט ל", "כל", "לא", "אינו", "תמיד", "החשוב ביותר", "העיקרי", "הראשון". עשו זאת גם במסיחים.
ג. צמצמו את מספר המסיחים האפשריים (כל מסיח נותן סיכוי של 20% לתשובה נכונה. אם אתם יודעים בוודאות שאין סיכוי שמסיח ד' או ה' נכונים, הרי שהעלתם את הסיכויים של מסיחים א' ב' ו-ג' ל 33%. אני מניח שתמצאו את הדרך להוכיח שגם ב' לא נכון, הרי שנשאר לבחור בין א' ל-ג' - סיכוי של 50%. לא רע ...).
ד. אין להקדיש יותר מאשר דקות ספורות לכל שאלה (זה המון זמן!). אם לא הצלחתם בפרק זמן זה (פחות או יותר), עזבו את השאלה ועברו לשאלה הבאה. מכיוון שלא כל שאלה תזדקק רק למס' דקות, לאחר שסיימתם את השאלות כולן, תוכלו לחזור אל הקשות יותר.
ה. לאחר שגמרתם לעבור על השאלות חזרו אל השאלות הקשות הנותרות. יתכן שבשלב זה קיבלתם רמז או עיקרון ואפילו אסוציאציה משאלה אחרת שחשבתן עליה ותוכלו לענות יותר בקלות על שאלות הקשות. בכל מקרה - שימו לב כמה זמן נשאר וחלקו את הזמן הזה למספר השאלות שנותרו לכם לפתור.
ו. כל שאלה שלא הצלחתם בשום פנים ואופן לפתור עד תום הזמן שהקצבתם - נחשו! ככל שצמצמתם את המסיחים (ראו סעיף ג' לעיל), הסיכוי שלכם לענות נכון הוא יותר גבוה.
4. השאירו לעצמכם 10 דקות בסוף המבחן כדי להעביר תשובות לדף תשובות (לא לשכוח לעשות את זה!!!), כדאי לעבור ולבדוק שעניתם על כל השאלות וסימנתם אותן נכון בדף התשובות.
עמדו בפיתוי ועל תשנו תשובות שכבר עניתם עליהן – זה לא מדעי, אבל ההיסטוריה מוכיחה שבדר"כ זו היתה טעות לבצע שינוי ועדיף היה הסימון הראשוני!
הכי חשוב - אל תנסו להיעזר בחבריכם!
מעבר לעובדה שאתם מסתכנים בפסילת מבחנכם, זכרו שגם הם בלחץ וגם הם לא יודעים הכל... ובדר"כ יש נוסחים שונים של ערבול השאלות והתשובות.
בהצלחה,
חזי כהן, סמנכ"ל ההדרכה