ייעוץ השקעות: מה צריך לדעת על הרישיון למקצוע העתיד?

ייעוץ השקעות הוא מזה שנים רבות אחד המקצועות המרכזיים והחשובים ביותר בשוק ההון ובעולם הכלכלה והפיננסים, ונראה כי הוא רק הופך רלבנטי ומרכזי יותר משנה לשנה. בעוד שוק ההון מהווה למעשה מערכת פיננסית עצומה, סבוכה, מורכבת וחובקת עולם, הבנתו של האדם הממוצע בנוגע לאפיקי ההשקעה והחיסכון הבטוחים והאטרקטיביים ביותר מבחינתו היא מוגבלת ביותר, וייעוץ בנושא זה הוא בדיוק תחום התמחותו של יועץ ההשקעות. מה חשוב לדעת ולהכיר בנוגע לרישיון לעסוק במקצוע חשוב ומרכזי זה, המסתמן גם כמקצוע פופולארי בעתיד הנראה לעין?
עיסוק המצריך רישיון מטעם המדינה – רישיון ייעוץ השקעות
הדבר המרכזי והחשוב ביותר שיש להכיר בנוגע לדרישות החוקיות לעיסוק במקצוע כמו ייעוץ השקעות הוא כי עיסוק זה מותר על פי חוק אך ורק למי שמחזיק ברישיון רשמי מטעם המדינה. רישיון ייעוץ השקעות, בדומה לרישיונות במקצועות מרכזיים נוספים בעולם הכלכלה והפיננסים דוגמת ייעוץ פנסיוני או ניהול תיקי השקעות, הוא רישיון רשמי הניתן מטעם מוסדות המדינה (הרשות לניירות ערך ומשרד האוצר), וללא רישיון זה העיסוק הייעוץ השקעות הוא בלתי חוקי.
בדומה למקצועות חשובים נוספים מסוג זה, גם במקרה של ייעוץ השקעות הרישיון לעסוק במקצוע מהווה מנגנון המסייע למגינה לפקח על התחום ולוודא כי אלו המייעצים לציבור בנוגע לדרכים הרצויות עבורם להשקיע את כספם, הם אנשי מקצוע ישרים, מלומדים ובקיאים בתחום.
כיצד משיגים רישיון זה? ובכן, כאמור מדובר ברישיון מטעם המדינה, וככזה הוא ניתן רק לאחר מעבר של בחינות מטעם מוסדות המדינה הרלבנטיים, כמו גם תקופת התמחות בת שישה חודשים אשר מבטיחה כי אותם בעלי רישיון טריים יצברו ניסיון תעסוקתי בתחום כאשר הם עדיין נמצאים תחת פיקוח והשגחה צמודה של אנשי מקצוע וותיקים ובקיאים בתחום.
חמש בחינות מטעם המדינה וקורסי הכנה מקצועיים – לימודי ייעוץ השקעות
המסלול המוביל לקבלת רישיון ייעוץ השקעות עובר דרך חמש בחינות הנערכות על ידי הרשות לניירות ערך, כמו גם כאמור תקופת התמחות בת שישה חודשים.
חמש הבחינות הללו עוסקות בנושאים הבאים: כלכלה, סטטיסטיקה ומימון, חשבונאות, אתיקה ודני ניירות ערך ומקצועית א'. בעוד ארבעת המקצועות הראשונים שצוינו מהווים מבחני יסוד, מקצועית א' הוא מבחן הגמר האחרון בתהליך, ומבחן זה עוסק באופן מעמיק בעולם ניירות הערך, המרכיב כאמור את שוק ההון והמערכת הפיננסית כולה, במסגרתה פועל יועץ ההשקעות.
הן בחינות היסוד ובמיוחד בחינת הגמר במקצועית א' הן בחינות מאתגרות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנבחנים המגיעים מתחומי עיסוק אחרים, או בנבחנים צעירים אשר עדיין אינם מכירים את עולם הכלכלה והפיננסים בצורה טובה. מסיבה זו פונים מרבית הנבחנים המעוניינים ברישיון זה למסגרת זו או אחרת של לימודי ייעוץ השקעות.
לימודי ייעוץ השקעות נערכים במספר מכללות ובתי ספר מקצועיים ייעודיים, המתמחים ספציפית בהכנה לבחינות הרשות לני"ע. בבתי ספר מובילים בתחום זה דוגמת האקדמיה לפיננסים,ניתן למצוא קורסי הכנה ייעודיים ונפרדים עבור כל אחד מהמבחנים והמקצועות השונים. ספציפית, לקורס ההכנה למבחן מקצועית א' נרשמים מדי שנה אינספור תלמידות ותלמידים המעוניינים בהכנה הטובה ביותר למבחן המאתגר, כזו אשר תבטיח סיכויי מעבר גבוהים ואופטימאליים.
הן מבחן מקצועית א' והן המבחנים האחרים בנויים הצורה המאפשרת למוסדות לימודים המתמחים בהכנה לרישיונות הפיננסים להכין בצורה מעמיקה וטובה באמת את תלמידיהם – מדובר בבחינות המועברות במתכונת דומה יחסית מספר פעמים בשנה ומזה כמה עשרות שנים, ולכן מלבד ללמידה יסודית של החומר עצמו, מציעים קורסים אלו גם גישה למאגרי שאלות נפוצות אשר חוזרות על עצמן במבחנים אלו שוב ושוב, בכל פעם בווריאציה מעט שונה. כך, יכולים תלמידים הנרשמים ללימודי ייעוץ השקעות ליהנות מהכנה יסודית ומעמיקה אשר תעניק להם לא רק את הידע והכלים הנחוצים על מנת להיות יועצי השקעות טובים בעתיד, אלא גם את סיכויי המעבר הטובים ביותר.
*** המאמר בשיתוף האקדמיה לפיננסים של BDO שפיתחה מסלולי הכשרה מקצועיים וממוקדי בחינה, שמטרתם מעבר של בחינות הרשות לניירות הערך ומשרד האוצר.